Lekkere vleesrecepten:

Het internet staat vol met diverse recepten. Nu zijn wij slagers en geen koks en zeker geen culinaire redacteuren. Maar toch willen de website gebruiken om onze klanten te helpen met tips en trics. Zo willen wij een bijzondere database aanleggen met leuke en smaakvolle tips aangeleverd door u. Deel uw lekkerste recept voor de BBQ maar ook voor in de pan of oven. Belangrijk is wel dat hoofd ingrediënt altijd vlees moet zijn. 

Het mag ook een link zijn naar een andere website, waar het recept staat omschreven. Dus kom maar op met uw bijzondere recepten.

Kerstdiner

Wat gaan we eten met de kerstdagen? Ieder jaar weer een verrassing wat er wordt geserveerd tijdens het kerstdiner. Mogen wij u enkele suggesties doen? Hieronder vindt u enkele voorbeelden van eenvoudige gerechten; Rollade, Rosbief, Bavette en Rib eye.

Klapstuk van de Week: de brisket

De brisket is de borst van een rund, het vlees bevat veel pezen en is hierdoor taai van structuur. Dit is dan ook de reden waardoor het in met name Nederland borst- of klapstuk wordt genoemd. Dit vlees leent zich uitermate goed voor een langzame bereiding op een relatief lage temperatuur – Slow cooking.

Door de lange garing op lage temperatuur wordt het collageen omgezet in gelatine. Het doorgaans taaie vlees van de Brisket verandert in een botermals stukje vlees wat i.c.m. een lekker koolsalalde of op een broodje superlekker smaakt.

Een Brisket smaakt het beste als het van een echt vleesrund is en een voldoende marmering heeft. De brisket kan je bestellen als een ‘point’ of ‘flat’. Het is doorgaans een behoorlijk stuk vlees, wil je zeker weten dat je een goed stuk vlees hebt, vraag de slager dan om een stuk van de ‘point’ dit is het fijnste stuk van de Brisket.

Een Brisket smaakt het beste als het van een echt vleesrund is en een voldoende marmering heeft. De brisket kan je bestellen als een ‘point’ of ‘flat’. Het is doorgaans een behoorlijk stuk vlees, wil je zeker weten dat je een goed stuk vlees hebt, vraag de slager dan om een stuk van de ‘point’ dit is het fijnste stuk van de Brisket. De ‘flat’ is het grote stuk onder de ‘point’ en kan bijna 7 kilo wegen.

brisket

Brisket bereiden:

  • Vraag de vleesboerderij om de vetranden eraf te halen
  • Gebruik een geschikte dry rub om je brisket in te smeren
  • Het vlees goed inpakken in aluminiumfolie
  • Bereid de brisket op een temperatuur van circa 110 graden, de kerntemperatuur moet ongeveer op 90 graden uitkomen
  • Wil je het vlees extra mals maken, dan kan je het injecteren met een runderbouillon
  • Laat de brisket gemiddeld 2,5 uur per kilo langzaam garen
  • Als de brisket goed gaar is, laat je deze nog even nagaren in de folie

Wat is een Dry Rub?

Een Dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen met als basis zout en suiker. Dit is steeds populairder door de opkomst van het Low en Slow bbq’en. In de basis is de rub ook ontwikkeld voor deze bbq techniek waar je vaak grote stukken vlees uren lang langzaam bereid op de bbq.

Hoe werkt een Dry Rub?

De twee belangrijkste ingrediënten in een Dry rub zijn suiker en zout:

  • Zout: Onttrekt vocht uit het vlees. Dit zorg er voor dat de kruiden en specerijen van de rub oplossen in het vlees eigen sap
  • Suiker: Zorgt door karamellisering voor een mooie korstvorming tijdens het BBQ’en. Ook wel ‘Bark’ genoemd.